1- Fatih Camii
Fatih camii, İstanbul fethedildikten sonra yapılan ilk selâtin camiidir.
Mimarı, Sinaüddin Yusuf bin Abdullah diğer ismiyle Atik Sinan’dır. Cami, plan olarak anıtsal bir biçimde yapılmıştır. Yapımı 1463 yılında başlayıp 1470 yılında ise tamamlanmıştır.
Fatih Camii, 1766 yılında yaşanan bir depremden dolayı harabe haline geldiği için Sultan Üçüncü Mustafa, 1767 ve 1771 yılları arasında camiyi Mimar Mehmed Tahir Ağa’ya tamir ettirmiştir.
Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan caminin yanında içerisinde 16 tane medrese, hamam, aşevi, kütüphane, konukevi ve hastanenin de olduğu bir külliye vardır.
Fatih Camii ve Külliyesi Nerede: Ali Kuşçu Mahallesi, Hattat Nafiz Cd No:6, 34083 Fatih/İstanbul
Harita’da Görmek İçin Tıklayın
2- Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul’da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.
İlk yapıldığında 22 odalı medresesi de bulunan bu camii, Camii Kebir adıyla da anılmaktadır. Süleymaniye Camiinin en büyük özelliği, yapıldığı günden bugüne kadar İstanbul’da yaşanan depremlere rağmen, en küçük bir zarar bile görmemiş olmasıdır.
Eserin girişinin sağında yer alan bronz kafesli bölme, Türk maden işçiliğinin en güzel örneklerinden birini oluşturuyor. Camiyi süsleyen levhaların tümü ünlü hattat Hasan Çelebi tarafından çizilmiş ve yazılmış.
Süleymaniye Camii Nerede: Süleymaniye Mah, Prof. Sıddık Sami Onar Cd. No:1, 34116 Fatih/İstanbul
Haritada görmek için tıklayın.
3- Sultanahmet Camii
Sultanahmet Camii, Sultan I. Ahmet tarafından 17. yüzyılda, Mimar Sinan’ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. apımı 7,5 yıl süren camiinin yapımına 1609’da başlandı ve 1617’de tamamlandı. Cami inşasında başta padişah olmak üzere pek çok devlet adamı çalışmış. Hatta yapının temeli bizzat I. Ahmet tarafından atılmıştır.
Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca Mavi Camii (Blue Mosque) olarak adlandırılır.
Caminin duvarlarını İznik’ten ve Kütahya’dan getirilen yaklaşık 22.000 çini süslüyor. Minarelerde camiyi yaptıran Sultan Ahmet’in 16.Osmanlı padişahı olması sebebiyle 16 adet şerefe bulunmaktadır. Altı minaresi olan ilk camidir.
Sultanahmet Camii Nerede: Sultan Ahmet Mahallesi, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih/İstanbul
4- Yeni Cami – Eminönü
Yeni Camii, Eminönü meydanında 1589 ila 1663 yılları arasında tam yetmiş dört yılda inşa edilmiş bir camiidir. Sultan III. Murat’ın eşi olan Safiye Sultan’ın emirleri üzerine, 1597 yılında temelleri atılarak başlanmıştır. 1597 yılında temelleri atılan cami, 1665 yılında IV. Mehmet’in annesi olan Turhan Hatice Sultan tarafından sarf edilen büyük emekler ve yapılan bağışlar ile tamamlanarak ibadete açılmıştır.
Yeni camii inşaatındaki en önemli konu camiinin deniz kenarına yapılmasıdır. O dönemin imkanları ile deniz kenarına bu yapının inşası için özel önlemler alınmıştır. Mimar Sinan’in Büyük Çekmece köprüsünde yaptığı gibi araziye kazıklar çakılmıştır. Bu kazıklar birbirlerine kurşun kuşaklarla bağlanmıştır. Bu şekilde sahil alanının direnci arttırılmıştır.
Yeni Cami, çok orijinal planı ve fevkalâde tezyinatıyla tanınmış kasr ve türbe, devrinin en güzel eserlerinden olan sebil, Mısır çarşısı diye anılan kapalı çarşısı ile bugün herkes tarafından bilinmektedir.
Yeni Camii Eminönü Nerede: Rüstem Paşa Mahallesi, Yeni Cami Cd. No:3, 34116 Fatih/İstanbul
5- Beyazıt Camii
Beyazıt Camii (Beyazıd Camii olarak da bilinir) Beyazıt meydanında İstanbul Üniversitesi Giriş kapısı karşısında 1501-1506 yıllarında Sultan II. Beyazıt Veli tarafından Mimar Hayrettin veya Mimar Kemalettine yaptırılmıştır. Sultan II.Beyazıt külliyesinin ana yapısıdır. Cami, medrese, hamam, kervansaray, tabhane ve sıbyan mektebinden müteşekkil bir külliyedir.
Sultan II.Beyazıt külliyesi mimarlık tarihimizde Klasik Osmanlı mimarisinin ilk yol göstericisidir.
İstanbul’da 1509 senesinde meydana gelen büyük deprem ardından hasar gören Camii’nin küçük onarımının ardından, ileriki senelerde onarımını Mimar Sinan tamamlamıştır. Mimar Sinan’ın Camii’yi güçlendirmek için kemer inşa ettiği bilinir.
Caminin mihrap tarafında, sağda ve pencere hizasında oğlu Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış Beyazıt türbesi bulunur. Yine Yavuz Sultan Selim’in yaptırdığı solundaki türbede Sultan II.Beyazıt’ın kızı Selçuk Hatun da yatar; Tanzimat döneminin ünlü Sadrazamı Mustafa Reşit Paşa’nın mezarı da burada bulunmaktadır.
Beyazıt Camii Nerede: Beyazıt Mh., Ordu Cad., 34126 Fatih/İstanbul
6- Ortaköy (Büyük Mecidiye) Camii
Büyük Mecidiye Camiî (Ortaköy Camiî) İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde bulunmaktadır.
Cami, Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırıldı. Klasik Osmanlı mimarisi dışında barok tarzının ve bezeme sanatının özelliklerini taşımaktadır.
Modern ve geç dönem Osmanlı mimarisinin sembollerinden biri olan camii, 19 yy. sultan camilerinin tümünde olduğu gibi. İki bölümden asıl ibadet mekanı olan harim bölümü ile girişin önünde yer alan hünkar kasrından oluşmakta. Camii içerisini süsleyen “çeharyar-ı güzin” levhaları ve minberin üzerindeki kelime-i tevhid, bizzat Sultan Abdülmecid Han tarafından yazılmış ve onun imzasını taşımaktadır.
Ortaköy Camii Nerede: Mecidiye Mahallesi, Mecidiye Köprüsü Sk. 1/1, 34347 Beşiktaş/İstanbul
7- Üsküdar Mihrimah Sultan Camii
Mihrimah Sultan Camii, Üsküdar iskele meydanında Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. Ayrıca Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerindendir. Kubbesi üç yanından yarım kubbelerle desteklenmiştir, ama ön cephede yarım kubbe yoktur.
Nisan ve Mayıs aylarında Bayezid yangın kulesinden veya o bölgedeki yüksek bir noktadan İskele Cami’sine doğru bakıldığında; sabah gündoğumunda İskele Camii’nin iki minaresi arasından güneşin doğuşu ve akşam gün batımında ise (Hicrî takvime göre her ayın 14’ünde) ayın doğuşu izlenebilmektedir. Aynı kuleden batı ufkuna Edirnekapı istikâmetine doğru bakılır ise; Mihr-î Mah Sultan Edirnekapı Külliyesi’nde de, sabah ayın akşam da güneşin batışı izlenebilmektedir. Onun için Mihr-î Mah Güneş ve Ay manasına gelmektedir.
Mihrimah Sultan Camii Nerede: Mimar Sinan Mahallesi, 34664 Üsküdar/İstanbul
8- Eyüp Sultan Camii
Arapların İstanbul’u kuşatması sırasında şehit olan sahabi Hz. Eyyub El-Ensari’nin [Asıl adı: Halid b. Zeyd] kabrinin bulunduğu yerdedir. Yapı cami, medrese, aşhane, hamam ve türbe gibi birimlerinin olduğu, büyük bir tarihi eserdir.
Cami, ilk olarak 1458 yılında inşa edilmiş. Ancak yapımını Fatih Sultan Mehmet’in emrettiği eski cami, 1766 yılında meydana gelen deprem sonucu kullanılamayacak kadar kötü duruma gelmiş.
Bir süre harap durumda kalan yapı, III. Selim tarafından minareleri ve temelleri haricinde yenden inşa edilmiş ve günümüzdeki görünümüne kavuşmuş. Caminin yeniden yapım süreci 1798’de başlayıp, 1800 yılında tamamlanmış.
Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik Osmanlı mimarisinin geleneklerini taşımaktadır. Sekiz destekli tipte inşa edilmiş olan camii, Mimar Sinan’ın bazı eserlerinde kullandığı sistemin burada son uygulanışını göstermektedir.
Eyüp Sultan Camii Nerede: Merkez Mh, Cami Kebir Sk. No:1, 34050 Eyüp/İstanbul