ÇOCUKLARLA KAMP YAPMAK
Çocuklarıyla kamp yapanlara gıpta ile bakıyordunuz ve dediniz ki “Biz neden yapmayalım?”. Diyoruz ki bizce de, neden yapmayasınız?
“Doğanın bir dokunuşu bütün insanları birbirine akraba kılar.” Shakespeare
Dünyaya gönderilen ilk insanların birleşmesini, akraba oluşunu ve yayılışını anımsatıyor bana bu söz. Çok mu cafcaflı olacak bilmiyorum ama Hz. Adem için, ilk kampçı diyebiliriz. 🙂 İlk orjinal kampçı. Elbette bizim yaptığımız kamp etkinlikleri ağza bir parmak bal çalmanın ötesine geçemiyor. Çünkü şehir hayatı ve alışkanlıklar bu kadarını mümkün kılıyor şu an için. Yine de hem bize hem de çocuklarımıza çok güzel tecrübe ve hatıralar biriktirdiğimizi düşünüyoruz.Onlara, Allah’ın ayetine sahip çıkmayı, zarar vermemeyi olay yerinde anlatmaya çalışıyoruz.
İlk kamp deneyimimizde çocuklarımız yoktu. Fakat bebeklik dönemlerinden itibaren sık sık kamplara gittik. Elbette bizim de çok fazla tereddütlerimiz oldu, mevzu bahis çocuklar olunca insan daha tedirgin oluyor. “Hastalanır mı? Bir şey ısırır mı? Yemek olayını nasıl halledeceğiz? Düşer de bir yeri kanarsa ne yapacağız?” Bu yazıyı, ilk defa gidecek olup neyi, nasıl yapayım diye düşünenler için derledik.
Her zaman söylerim, çocuklarla kampa gitmek, çocuklarla evde oturmaktan daha yorucu değil. Evde sürekli sıkılıp, bunalan çocuk, orada çok fazla yanınıza uğramıyor bile. Gün boyu koşup hopladığı için gece uykuya geçiş süresi de kısa oluyor. Sürekli etraf kirlendi, ortalık dağıldı kaygısı yok. Çünkü doğanın düzeni, düzenli olarak düzensiz olması. 🙂
İlk olarak sahip olmanız gereken temel malzemelerden bahsedeyim;
- Çadır
- Mat
- Uyku tulumu
- Battaniye
- Yemek pişirmek için gerekli malzemeler (Aynı zamanda yıkamak için gerekli malzemeler)
- Yiyecek/ içecek
- Çocuklar için yedek kıyafetler
- Çocuklar için mümkünse yedek bir çift terlik ya da ayakkabı
- Havlu / Yaz mevsimiyse çocuklar için mayo
- Kış mevsimiyse kapüşonlu kalın hırka
- Aydınlatmak için fenerler
- İlk yardım malzemeleri
Arabaya bindiniz ve kamp yerine vardınız diyelim. Çocuklarınıza yaşlarına uygun görev paylaşımı yapabilirsiniz. Mümkün mertebe onları da kurulum, hazırlık aşamalarına dahil edin. Çocuklar için ayrıca yanınızda “hikaye/şiir kitabı, oyuncak kova seti, kağıt/kalem” alıp alternatif de sunabilirsiniz fakat hiçbirini götürmeseniz de sıkıntı olmuyor emin olabilirsiniz. Yanımızda çocuklar için hiçbir şey götürmediğimiz kamplarımız da oldu. Hiç eksiklik hissetmedik. Mutfak malzemeleri içinden bir bardak bir kaşıkla toprağı kazıyıp yine oyun kurdular kendilerine.
Kamp yaparken deneyimleyerek öğrendiğimiz şeyler oldu. Bunları yeniden tecrübe etmek zorunda kalmamanız için sizlerle paylaşmak istiyoruz;
- Mümkünse çeşmeye yakın olun.
- Kamp yerine vardığınızda yapacağınız ilk işlerden biri telefonun çektiği noktayı tespit etmek olsun. Ne olur ne olmaz tehlike anında bunu tespit edecek vaktiniz olmayabilir.
- Çadır kuracağınız zeminin düz olduğundan emin olmalısınız. Çok küçük bir eğim dahi tüm gece rahat uyumanıza engel olabilir. Sonbahar kampı yaptığımız bir kampta kurumuş yaprakları çadırın altına yaymıştık. Gerçekten en konforlu kamp gecemiz olmuştu. 🙂
- Yaz ayında kamp yapıyorsanız mutlaka pusuladan güneşin doğacağı yönü tespit edip ağaçların gölgesinin düşeceği yere çadırı kurun.
- Issız, kimsenin olmadığı yerlerde yanınızda başka bir aile yokken kamp yapmanızı tavsiye etmeyiz. Hemen her yerde kamp alanları mevcut artık.
- Çadırınızın kapısı hep kapalı olmalı. Bir dakikalık bir uzaklaşmada bile açık bırakmamalısınız. Börtü böcek giremez böylelikle.
- Semaver ve yemek ateşi yakacağınız yer çadıra çok yakın olmamalı fakat çocuklar yaklaştığında müdahale edebilmeniz için çok uzak da olmamalı. Ateş alanının etrafına çocuklarla beraber “taşlarla” sınır çizgisi çizip, sınırı aşmanın tehlikeli olacağını anlatabilirsiniz.
Şimdilik hatırlayabildiklerimiz bunlar. Aklınızda kalan soruları/yazmamızı istediğiniz konuları yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Ailenizle çok güzel deneyimler yaşamanız temennisiyle…